Kunst op de buitenplaats; voorbij kunst om Dalfsen 2019

Rust maakt ruimte voor reuring en ruimte maakt plaats voor kunst. Kunst om Dalfsen een beleving op zich. Eerst de voorbereidingen te beginnen met het ontmantelen van de binnenplaats. Mijn bekende domein wordt ontdaan van alles wat ik zo door de tijd heen om mij heen verzamel. Even slikken van zo’n kale ruimte maar ik weet dat ik plaats maak voor wat moois.

Wanneer de eerste exposant zich woensdag meldt om zijn werk op te bouwen begint ook een klein beetje het loslaten van ons plekje. De tweede exposant komt een dag later en begint bij een van onze mooie eiken met uitzetten van een labyrint van draad. Stukje bij beetje worden draden om de boom heen gesponnen. Het is mooi om te weten dat zij zich in haar werk laat inspireren door deze plek met ook de Worteltuin. Ik raak geïntrigeerd door het dradenspel dat elke keer dat ik er langs loop anders is. ’s Avonds in het donker ziet het er met de uplight nog spannender uit. Een nieuwe blik op deze plek. Op vrijdag wordt het geheel verder opgebouwd en verschijnen en gekleurde draden met “iets’ eraan. Rond de middag kondigt de derde exposant zich aan. Hij gaat met zijn mobiles in een deel van de bostuin vullen. Een lang gekoesterde wens van mij. Maar gaat het ook zo worden zoals ik in gedachten had. Ik neem afstand en laat het los. 

De laatste exposant komt in de loop van de middag. Hij gaat de binnenplaats met zijn werk inrichten. Het is bijzonder om te zien dat er met zijn aparte tekeningen in korte tijd een heel eigen sfeer ontstaat. Ik treed een heel andere ruimte binnen.

Wanneer zaterdagochtend al vroeg begint met zon en ik op weg naar mijn lammetje, dat de fles krijgt, door de tuin loop kan ik even stil en helemaal alleen genieten van al het nieuws in de tuin. De mobiles hangen er nog mooier  bij dan ik had verwacht. Wat een beweging, wat een rust, wat een harmonie en dat begeleid door een vogelconcert! Ik absorbeer het allemaal. Nu kunnen de bezoekers komen.

In het weekend namen ruim driehonderdvijftig mensen de moeite om het werk van Karin Gerfen, Peter Huibers,  Micha Huygen en Arnoud van Sante te komen bekijken. Claudia maakte mooie beelden van dit alles. We hebben genoten van hun werk. Bedankt allemaal! En tot ziens.

Mei 2019